Τρίτη 23 Φεβρουαρίου 2010

Ανασκαφή και στο Καστρί Πολυνερίου Γρεβενών


Ν. Γρεβενών – Aνασκαφή στό Καστρί

Η αποκάλυψη μιας κλασικής οχυρωμένης πόλης στο Καστρί Πολυνερίου Αλατόπετρας του δήμου Θ. Ζιάκα Γρεβενών, δηλ. στην βορειοανατολική Πίνδο αποτελεί μια σημαντική ένδειξη για τη ζωή και τον τρόπο ανάπτυξης της στις ορεινές περιοχές της Ελλάδος κατά την αρχαιότητα.

Η συστηματική ανασκαφική έρευνα στο Καστρί έφερε στο φως μεγάλα τμήματα της οχυρωμένης ακρόπολης της αρχαίας πόλης η οποία όπως αποδεικνύουν τα ευρήματα, έχει θρησκευτικό χαρακτήρα.

Παρά την εκτεταμένη καταστροφή που σημειώνεται στα λείψανα της ακρόπολης, τα νομίσματα, η χαρακτηριστική εισαγμένη και εγχώρια κεραμική, τα ποικίλα μετάλλινα αντικείμενα, φανερώνουν μια οργανωμένη οικονομία και κατά συνέπεια οργανωμένη ζωή της πόλης.

Οι ανασκαφικές ενδείξεις και τα ευρήματα, τα αρχιτεκτονικά μέλη και τα νομίσματα χρονολογούν την αποκαλυφθείσα εγκατάσταση στο τέλος του 4ου/αρχές 3ου αι. π.Χ., ενώ η καταστροφή της ακρόπολης που πρέπει να υπήρξε βίαιη, τοποθετείται στα μέσα του 2ου αι. π.Χ. Το πλήθος των χάλκινων βελών και τα εκτεταμένα ίχνη φωτιάς δηλώνουν ως αίτιιο την πολεμική σύρραξη.

Είναι άγνωστο ακόμη το όνομα της πόλης καθώς και η θεότητα που λατρεύεται πάνω στην ακρόπολη. Ωστόσο τα αρχαιολογικά ευρήματα αλλά και οι τοπογραφικές – ιστορικές έρευνες που επιχειρεί η ομάδα των αρχαιολόγων του Πανεπιστημίου του Βόλου με επικεφαλής τον καθηγητή Ι. Πίκουλα, αποδεικνύουν ότι η πόλη αυτή βρίσκεται στο κέντρο σχεδόν της αρχαίας χώρας των Τυμφαίων καθώς ελέγχει τους δρόμους προς Ήπειρο, Μακεδονία και Θεσσαλία.

Σχετικές Δημοσιεύσεις:

  • Ι. Πίκουλας ΑΕΜΘ 16, 2002 669 κε. Του ιδίου, ΑΕΜΘ 17, 2003 611 κεξ. (βιβλ.).
  • Σ. Δρούγου – Χρ. Καλλίνη ΑΕΜΘ 16, 2002 663 κε. Των ιδίων ΑΕΜΘ 17, 2003 591 κεξ.

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου