Κυριακή, 22 Ιανουαρίου 2012

Ο Μανωλάκης Καστοριανός - εθνικός ευεργέτης


Μια πολύ ενδιαφέρουσα έρευνα για τους ανθρώπους μιας «άλλης Ελλάδας», μιας άλλης εποχής και κυρίως μιας εντελώς διαφορετικής νοοτροπίας από τη σημερινή, παρουσιάζουν τα «Αληθινά Σενάρια» της ΕΤ3.

Μια εκπομπή αφιερωμένη στους εθνικούς ευεργέτες, εκείνους που σε δύσκολες εποχές για τη χώρα μας, όπως η σημερινή, βοήθησαν με όλες τους τις δυνάμεις την πατρίδα να σταθεί στα πόδια της. Η εκπομπή υπενθυμίζει το σπουδαίο έργο που άφησαν πίσω τους οι γνήσιοι αυτοί πατριώτες που ξενιτεύτηκαν και μεγαλούργησαν στα πέρατα της γης, δεν ξέχασαν όμως ποτέ τον τόπο που τους γέννησε.

Ο Νίκος Ασλανίδης ταξιδεύει στην Καστοριά και αποκαλύπτει μέσα από μαρτυρίες και ντοκουμέντα την άγνωστη, ίσως σε πολλούς, ιστορία του πρώτου Έλληνα ευεργέτη, του Μανωλάκη Καστοριανού.

Ο ίδιος, ένα αγράμματο φτωχό παιδί από την Καστοριά, εγκαταστάθηκε τον 17ο αιώνα στην Κωνσταντινούπολη, έγινε πλούσιος με το εμπόριο γουναρικών και έχτισε πολλά σχολεία σε διάφορες περιοχές της τουρκοκρατούμενης Ελλάδας, επειδή ήθελε να βοηθήσει τα φτωχά ελληνόπουλα να μορφωθούν.

Μεταδόθηκε: Πέμπτη, 19 Ιανουαρίου 2012, στις 23.00
Επιμέλεια-παρουσίαση: Νίκος Ασλανίδης
Δημοσιογραφική υποστήριξη: Πέννυ Τομπρή

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου