Δευτέρα 5 Μαρτίου 2012

6 Μαρτίου: Ημέρα κατά της ενδοσχολικής βίας

Η 6η Μαρτίου καθιερώθηκε ως Πανελλήνια Ημέρα κατά της βίας στο Σχολείο

Η βία μεταξύ των μαθητών έχει λάβει ανησυχητικές διαστάσεις στην Ελλάδα και επηρεάζει καθοριστικά τη ζωή χιλιάδων μαθητών, σύμφωνα με δεδομένα πρόσφατων ερευνών. Τουλάχιστον 10%-15% των μαθητών είναι θύματα συστηματικής βίας από συμμαθητές τους, πάνω από 5% παραδέχονται ότι ασκούν βία και η συντριπτική πλειοψηφία των μαθητών είναι μάρτυρες περιστατικών σχολικού εκφοβισμού. Ο εκφοβισμός είναι ένα ευρύτερο κοινωνικό φαινόμενο, που δεν αφορά μόνο ειδικές ομάδες ή μειονότητες, αλλά ολόκληρο τον σχολικό πληθυσμό.
 
 Η βία μεταξύ των μαθητών ή σχολικός εκφοβισμός είναι η εσκεμμένη, απρόκλητη, αδικαιολόγητη και επαναλαμβανόμενη επιθετική συμπεριφορά από μαθητές σε συμμαθητές τους, με στόχο να προκαλέσει φόβο, ανησυχία, σωματική και ψυχική οδύνη, ή ακόμη να οδηγήσει σε ένα όφελος, όπως ευχαρίστηση, κοινωνικό κύρος ή ένα υλικό απόκτημα. Παίρνει ποικίλες μορφές, όπως ο σωματικός και ο λεκτικός εκφοβισμός, ο έμμεσος εκφοβισμός (π.χ., διάδοση ψευδούς φήμης), ο φυλετικός/ρατσιστικός, ο σεξουαλικός, ο ηλεκτρονικός (μέσω κινητού τηλεφώνου και διαδικτύου) εκφοβισμός, η κλοπή και καταστροφή προσωπικών αντικειμένων, η απειλή και ο εξαναγκασμός, καθώς και ο κοινωνικός αποκλεισμός. Δεν είναι τα συνήθη πειράγματα και οι διαφωνίες μεταξύ των παιδιών, αλλά μια συστηματική κατάχρηση δύναμης από ισχυρότερους προς ασθενέστερους μαθητές. Οι τελευταίοι αδυνατούν να υπερασπιστούν τον εαυτό τους και χρειάζονται βοήθεια.
Η βία μεταξύ των μαθητών έχει πολλές, σοβαρές, βραχυπρόθεσμες και μακροπρόθεσμες, επιπτώσεις στην ανάπτυξη και υγεία τους. Τα παιδιά, οι έφηβοι και οι νέοι που γίνονται θύματα εκφοβισμού εμφανίζουν συχνά έντονο άγχος και ανασφάλεια, χαμηλή αυτοεκτίμηση, σχολική άρνηση, ελλιπή σχολική φοίτηση, σχολική αποτυχία, μαθησιακές δυσκολίες, διαταραχές ύπνου και διατροφής, ψυχοσωματικά προβλήματα, φοβίες, μοναξιά, κατάθλιψη και τάσεις για αυτοκτονία. Τα παιδιά, οι έφηβοι και οι νέοι που ασκούν βία είναι σε κίνδυνο για ελλιπή φοίτηση στο σχολείο, εγκατάλειψη του σχολείου, φυγή από το σπίτι και αντικοινωνικές-παραβατικές συμπεριφορές.
Δυστυχώς, πολύ συχνά τα περιστατικά βίας μεταξύ των μαθητών στα σχολεία δεν αντιμετωπίζονται κατάλληλα.
Πολλές φορές δεν γίνονται αντιληπτά από τους εκπαιδευτικούς και τους γονείς και, όταν γίνονται, συχνά αποσιωπούνται για διάφορους λόγους. Γενικά, παρατηρείται έλλειψη ενημέρωσης, περιορισμένη ευαισθητοποίηση και έλλειψη γνώσεων και δεξιοτήτων για την αντιμετώπιση του προβλήματος.
Η βία μεταξύ των μαθητών στο σχολείο δεν πρέπει να μας αφήνει περιθώρια για εφησυχασμό. Οι αντιδράσεις μόνον σε μεμονωμένα περιστατικά ακραίας βίας στο σχολικό περιβάλλον δεν βοηθούν. Αυτό που χρειάζεται είναι μία σαφής θέση κατά του σχολικού εκφοβισμού, που να υποστηρίζεται συστηματικά από πολιτικές και πρακτικές για την πρόληψη και την αντιμετώπισή του.
 
                         Πηγή:  www.antibullyingnetwork.gr



Στο πλαίσιο δράσεων για την Ημέρα αυτή οργανώθηκε από τη ΔΔΕ Καστοριάς ένας ιστοχώρος στην ηλεκτρονική διεύθυνση http://dide.kas.sch.gr/bullying/, ο οποίος αφορά κυρίως στην πρόληψη της ενδοσχολικής βίας και ονομάστηκε «Το Σχολείο μου: Ακούω – Βλέπω – Μιλώ –Δρω». Εδώ θα βρείτε βίντεο και εκπομπές σχετικά με το φαινόμενο της ενδοσχολικής βίας καθώς και ένα διαδικτυακό ερωτηματολόγιο, στο οποίο μπορείτε να καταθέσετε ανώνυμα τις εμπειρίες σας.

Επίσης, βλ. πρόσθετο υλικό στην διευθυνση: http://www.scoop.it/t/school-bulling


0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου